Wat is split tunneling?

Wat is split tunneling

Split tunneling is een techniek die vaak wordt gebruikt in de context van virtuele privénetwerken (VPN’s). Het is een methode waarmee je het internetverkeer kan scheiden en bepalen welke data over de VPN gaat en welke direct toegang krijgt tot het internet. Dit kan van pas komen voor verschillende doeleinden, zoals het verbeteren van de snelheid van de verbinding of het toegang verkrijgen tot lokale netwerkbronnen terwijl je nog steeds beschermd bent via de VPN.

Voordelen van split tunneling

Er zijn meerdere voordelen aan het gebruik van split tunneling. Allereerst, de efficiëntie van je netwerk kan beduidend verbeteren. Doordat alleen het verkeer dat beveiligd moet worden door de VPN gaat, wordt de hoeveelheid data die verwerkt moet worden door de VPN-server verminderd. Dit kan de snelheid ten goede komen en zorgt er ook voor dat lokale services zoals printers en file servers direct toegankelijk blijven.

Daarnaast kan het helpen met bandbreedtebeheer. Vooral in situaties waar de internetverbinding beperkt is, kan het zinvol zijn om alleen noodzakelijk verkeer via de VPN te sturen. Hierdoor blijft er meer bandbreedte over voor andere activiteiten, wat vooral thuiswerkers ten goede komt.

Tenslotte, voor privacybewuste gebruikers, biedt split tunneling een manier om alleen specifiek verkeer te versleutelen. Bijvoorbeeld, als je wilt dat alleen je werkgerelateerde activiteiten via de VPN lopen, terwijl je persoonlijke browsen buiten de VPN blijft, is split tunneling de oplossing.

Hoe stel je split tunneling in?

Het instellen van split tunneling kan variëren afhankelijk van de VPN-service en het apparaat dat je gebruikt. Over het algemeen zal je in de instellingen van de VPN-applicatie opties vinden voor split tunneling. Hier kun je specificeren welke apps of IP-adressen wel of niet via de VPN moeten lopen.

Voor de meeste gebruikers zal het instellen beginnen met het openen van de VPN-applicatie en het zoeken naar de instellingen of voorkeuren sectie. Zoek naar een tabblad of menu met ‘split tunneling’, ‘route settings’ of iets vergelijkbaars. Vanuit hier kun je vaak applicaties of IP-bereiken toevoegen die je wilt uitsluiten of juist alleen via de VPN wilt laten lopen.

Het is belangrijk te onthouden dat niet alle VPN-aanbieders split tunneling ondersteunen. Daarom is het essentieel om dit te controleren voordat je je abonneert op een dienst, mocht dit een gewenste functie zijn. Onze top-5 beste VPN aanbieders bieden allemaal een split-tunneling functie. De split tunneling functie van NordVPN is bijvoorbeeld bijzonder eenvoudig in te stellen.

NordVPN

Meest gebruiksvriendelijke VPN met het grootste serveraanbod

Prijs: €0-3 per maand Gevestigd in: Panama Besturingssytemen: Android, Windows, MacOS, iOS, Linux Protocollen: OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPsec, Wireguard

Wat moet je vermijden bij split tunneling?

Ondanks de voordelen, zijn er ook enkele risico’s verbonden aan split tunneling die je niet moet negeren. Wanneer niet al je internetverkeer via de VPN loopt, is dat deel van je activiteit niet beschermd door de encryptie die de VPN biedt. Dit betekent dat gevoelige data die buiten de VPN om wordt verstuurd, potentieel blootgesteld kan worden aan kwaadwillenden.

Verder is het essentieel dat de configuratie zorgvuldig wordt gedaan. Verkeerd ingestelde split tunneling kan leiden tot IP-lekken waarbij je werkelijke IP-adres alsnog wordt onthuld. Dit is vooral problematisch als anonimiteit een van de redenen is waarom je een VPN gebruikt.

Is split tunneling veilig?

Split tunneling is veilig mits correct geconfigureerd en gebruikt in de juiste context. Het hangt af van je behoeften en de gevoeligheid van de data die je verstuurt. Voor bedrijven kan het gebruik van split tunneling een manier zijn om de beveiliging te waarborgen voor bedrijfskritieke data, terwijl gewone internetactiviteiten niet onnodig worden vertraagd.

In het bijzonder, als je werkt met gevoelige informatie, is het van belang dat deze data altijd via de VPN wordt verstuurd. Voor persoonlijk gebruik is het een afweging tussen gemak en veiligheid. Als je ervoor kiest om split tunneling te gebruiken, zorg dan dat je duidelijk hebt welke applicaties en diensten beveiligd moeten zijn.

Het is aan te raden om regelmatig je instellingen te controleren en bij te werken. Veranderende omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat bepaalde verkeersstromen opnieuw beoordeeld moeten worden op hun noodzaak om via de VPN te lopen.

Wanneer is split tunneling bijzonder nuttig?

Split tunneling kan bijzonder nuttig zijn in situaties waar je bepaalde taken hebt die beveiligd moeten worden, terwijl andere taken geen vertraging kunnen lijden door de extra encryptie en omweg via de VPN-server. Thuiswerkers kunnen bijvoorbeeld hun werkgerelateerde activiteiten door de VPN tunnel laten lopen, terwijl ze tegelijkertijd hun persoonlijke internetgebruik onbelemmerd voortzetten.

Bij remote toegang tot bedrijfsnetwerken zorgt split tunneling ervoor dat werknemers toegang hebben tot noodzakelijke interne bronnen zonder dat al hun thuisinternetverkeer door het bedrijfsnetwerk hoeft te lopen. Dit kan essentieel zijn om de last op bedrijfsnetwerken te verminderen en de privacy van werknemers te respecteren.

Hoe beïnvloedt split tunneling je internetervaring?

Door gebruik te maken van split tunneling, kan je een meer op maat gemaakte internetervaring creëren. Je hebt de controle over welk deel van je verkeer versleuteld wordt en welk deel de snelst mogelijke route neemt. Dit betekent dat je, afhankelijk van je instellingen, kunt genieten van snelle toegang tot lokale diensten terwijl je tegelijkertijd beschermd blijft voor specifieke online activiteiten.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de verdeling van verkeer via split tunneling je bloot kan stellen aan bepaalde risico’s. Als je besluit bepaalde verkeersstromen niet te versleutelen, zorg er dan voor dat je begrijpt welke informatie je blootgeeft en aan wie. Het is altijd een goed idee om beveiligde verbindingen (zoals HTTPS) te gebruiken voor al je internetactiviteiten, ongeacht of deze via de VPN lopen of niet.

Verwante artikelen