In dit artikel bespreken we de voordelen en beperkingen van het gebruik van VPN met Linux, introduceren we de top drie VPN-providers en laten we je enkele geavanceerde configuraties zien om je privacy op het internet te vergroten, ongeacht welke provider je gebruikt.
Het gebruik van een virtueel privé netwerk thuis en tijdens het reizen is een ongelukkige noodzaak geworden. Privacy op het internet is belangrijk voor iedereen, omdat ISP’s persoonlijke informatie verzamelen en verkopen en hackers via openbare netwerken snuffelen om creditcardgegevens te verkrijgen. Naast het coderen en beveiligen van gegevens kun je met VPN’s ook gecensureerde en regionaal geblokkeerde inhoud omzeilen om toegang te krijgen tot bepaalde Netflix, Hulu- of BBC iPlayer-video’s die niet overal beschikbaar zijn.
Ondanks de inzet op servers, mobiele apparaten en computers over de hele wereld slaat een verrassend aantal VPN-aanbieders Linux over bij de ontwikkeling van hun eigen applicaties. De volgende diensten zijn betrouwbaar, betaalbaar en bieden Linuxklanten de gemakkelijkste manier om VPN te gebruiken.
Hoe kan VPN worden geëvalueerd?
Het kiezen van het juiste VPN kan een puinhoop zijn van beveiligingsdetails en prijsstructuren. Je bent op zoek naar een dienst om je privégegevens te beheren en je veilig te houden tijdens het surfen, dus zelfs een kleine wijziging in het privacybeleid kan een verschil maken. We hebben veel gerenommeerde VPN-aanbieders gezocht om diensten te vinden die zich richten op het leveren van snelle en veilige VPN-services voor Linux en andere besturingssystemen.
Hieronder vind je de normen die gebruikt werden om elke dienst te beoordelen:
- Linux Software Support – Niet elke VPN-dienst biedt software voor Linux, laat staan veel providers. Aangepaste toepassingen voor Ubuntu en andere Debian-providers zijn de minimale vereisten die hieronder moeten worden gepresenteerd. Ze ondersteunen ook allemaal OpenVPN.
- Registratiebeleid – Een van de niet-onderhandelbare VPN-functies is het aanmeldingsbeleid van de verkoper. Zelfs als de gegevens versleuteld zijn, creëert de serverregistratie een spoor dat naar elke gebruiker in de dienst leidt, waardoor de effectiviteit van de VPN-privacy wordt ondermijnd. De onderstaande aanbieders hebben een strikt nul-logboekbeleid, geen uitzonderingen.
- Snelheid – Een langzame verbinding met een VPN kan een obstakel zijn. Er bestaat een risico op vertragingen in verband met het versleutelen en routeren van verkeer via servers die zich over de hele wereld bevinden, maar veel VPN-aanbieders hebben slimme bypasses ontwikkeld om een snelle verbinding te garanderen zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.
- Beperkingen – Soms legt een VPN-provider beperkingen op voor de bandbreedte en de bestandstypen van gebruikers door P2P-deling of torrentverkeer af te sluiten. Alle volgende diensten staan onbeperkte downloads toe zonder snelheidslimiet of andere beperkingen.
- Server Distributie – VPN’s zijn geweldig voor de bescherming van de privacy, maar ze geven gebruikers ook de mogelijkheid om virtuele plaatsen te verwisselen met een druk op de knop. Iedereen die gecensureerde inhoud wil omzeilen of Hulu, YouTube of Netflix video’s uit andere regio’s wil streamen, kan VPN’s gebruiken om snel hun IP-adres te wijzigen. De hieronder getoonde VPN’s hebben sterke servernetwerken over de hele wereld en stellen je in staat om zonder beperkingen tussen de VPN’s te schakelen.
- Company Place – Juridische jurisdictie speelt een belangrijke rol bij het vinden van een goede VPN. Als het bedrijf is geregistreerd in een land waar strenge regels voor gegevensopslag gelden, moet de aanbieder zich aan deze regels houden, waardoor de effectiviteit van het VPN niet langer gegarandeerd is. We hebben ervoor gezorgd dat de volgende diensten zich op stabiele plaatsen bevinden met milde dataregels die geen aanmeldingsregels toestaan.
De drie beste VPN’s voor Linux
Met bovenvermelde factoren in het achterhoofd, hebben we besloten om het drukke veld te vernauwen om de beste leverancier te vinden. Ons onderzoek toonde de volgende drie beste VPN’s voor Linux aan.
1. ExpressVPN
Beschikbaarheid is het belangrijkste verkooppunt voor ExpressVPN, maar de dienst biedt ook hoge snelheden, sterke privacymogelijkheden en makkelijk te gebruiken software. Het netwerk is beveiligd met SSL met een 256-bit encryptie die geoptimaliseerd is voor onbeperkte bandbreedte en snelheid, waardoor de deur wordt geopend voor soepele videostreams en snelle downloads van elk type, inclusief P2P en torrents. Dit alles is beschikbaar via meer dan 3000 servers op 145 VPN-locaties in 94 landen.
De brede beschikbaarheid van servers biedt ExpressVPN ook krachtige toegang tot films en content uit vele regio’s in de wereld. Censuur is niet langer een probleem, noch is streaming van YouTube, Netflix, BBC iPlayer, Hulu en anderen een probleem. Hoewel deze functie niet beschikbaar is op Linux compilaties, biedt ExpressVPN een snelheidstest in de software om bandbreedteproblemen te diagnosticeren vanuit applicaties.
ExpressVPN plannen zijn beschikbaar voor maandelijkse of jaarlijkse tarieven en worden geleverd met een dertig dagen geld terug garantie. Er is ook een eenvoudig verwijzingsprogramma dat beide partijen een maand lang gratis service biedt. Linux-ondersteuning is een van de beste in de VPN-industrie omdat ExpressVPN downloads biedt voor Ubuntu, Debian, Fedora en CentOS-providers, samen met gedetailleerde instructies voor het gebruik van OpenVPN met andere Linux-varianten.
De voordelen
- ontgrendelen van Netflix VS, iPlayer, Amazon Prime
- hogesnelheidsservers (minimaal snelheidsverlies)
- torrenting toegestaan
- geen registratie van gegevens
- geweldige klantenservice via chat
Nadelen
- Configuratiemogelijkheden voor gevorderde gebruikers
2. VyprVPN
VyprVPN beheert een groot netwerk met meer dan 700 servers in 70 verschillende landen. Het bedrijf biedt zijn eigen DNS-dienst aan om gebruikers onbeperkte toegang tot het internet te bieden, en dankzij de VyprVPN-kameleontechnologie kan zelfs het blokkeren van VPN en het beperken van de bandbreedte worden gedwarsboomd. Dit maakt het de beste keuze voor vrijheid van informatie-fans of iedereen die de censuur wil omzeilen of regio’s wil blokkeren. Gebruikers kunnen zelfs VyprVPN inzetten om het beperken van een lokale ISP te overwinnen of om drukte op bepaalde servers te omzeilen om de snelheid van Netflix, YouTube en Hulu te verhogen met zeer weinig moeite.
Alle VyprVPN software is ontworpen voor gebruiksgemak, inclusief Linux compilaties. De software kan worden gedownload met de commandoregel voor Ubuntu- en Mintsystemen met volledige configuratiegidsen in VyperVPN-ondersteuning. Beveiliging is een ander probleem voor VyprVPN. De service maakt gebruik van vele encryptieprotocollen om te zorgen voor gegevensversleuteling, samen met een fantastisch zero-signature beleid.
VyprVPN plannen horen tot de meest betaalbare op de VPN-markt en omvatten onbeperkt gebruik van data en drie tot vijf gelijktijdige verbindingen. Het premium plan omvat de bovengenoemde Kameleon technologie en VyperVPN private cloud service.
3. StrongVPN
Open en private toegang zijn de grootste voordelen van StrongVPN. De dienst heeft een eenvoudig zero sign-on principe en versleutelt verbindingen met behulp van PPTP, L2TP, SSTP en IPSec, ideaal voor het blokkeren van gegevensdiefstal door spionnen en het tegenhouden van ISP’s van het volgen en verkopen van informatie.
Het meest unieke kenmerk van StrongVPN is StrongDNS, een extra laag van anonimiteit voor iedereen die de censuur of regionale blokken wil omzeilen. StrongDNS zelf maakt het gemakkelijk om virtuele plaatsen te veranderen, zodat websites en videostreamingdiensten denken dat je in een ander land bent, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid of anonimiteit. Servers zijn beschikbaar in 46 steden in 24 verschillende landen, waardoor er voldoende ruimte is om een locatie te vinden die zowel snel als open is. StrongDNS is gratis inbegrepen in alle VPN-plannen.
Ondersteuning voor StrongVPN in Linux omvat compilaties voor Debian / Ubuntu en Fedora. Er zijn ook enkele korte tutorials om je te helpen een dienst op te zetten voor andere Linux-distributies, ook via OpenVPN. Alle StrongVPN pakketten zijn scherp geprijsd en worden geleverd met een vijfdaagse geld terug garantie.
Besluit
Linux is een platform dat gebruikers veel mogelijkheden biedt om hun ervaring aan te passen en de beste VPN’s integreren naadloos in deze omgeving, waardoor de veiligheid en privacy op het internet toenemen. We adviseerden drie toonaangevende providers met bewezen ervaring onder Linux-gebruikers, en gaven wat nuttige informatie over wat een VPN wel en niet kan doen.