StrongVPN

VPN met zeer groot serveraanbod maar niet de beste snelheden

Prijs: €3-5 per maand Gevestigd in: Verenigde Staten Besturingssytemen: Android, Windows, MacOS, iOS, Linux Protocollen: OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPsec, SSTP, Wireguard

StrongVPN Review (2024)

Met elke wet en (veronderstelde) bescherming van de privacy die voorbijgaat, wordt het voor iedereen steeds duidelijker dat privacy niet meer bestaat en een steeds zeldzamer goed is geworden. Daarom hebben VPN-diensten zoals StrongVPN beweren steeds meer dat ze bijna de laatste grens van de bescherming bereikt hebben. Maar niet alle diensten zijn hetzelfde: er is nu een grote verscheidenheid aan VPN’s op de markt en wat voor de ene gebruiker telt, is niet zo belangrijk voor de andere. In dit artikel gaan we in op StrongVPN.

Plannen en prijzen van StrongVPN

StrongVPN is absoluut een van de Virtual Private Network diensten met minder abonnementsmogelijkheden, in feite zijn er maar twee mogelijkheden om een abonnement te nemen: maandelijks en jaarlijks. De eerste heeft een kostprijs van tien dollar, de tweede van 69,99 dollar. Dat is het. Moeilijk te vergelijken met de andere diensten, omdat er bijna altijd minstens een derde keuze is, die het maandelijkse tarief goedkoper weet te maken. Laten we zeggen dat de jaarlijkse prijs van StrongVPN zeker in het marktgemiddelde ligt en dus eerlijk is. Aan de andere kant is het goed verborgen, maar als je door het voettekst menu van de site bladert kun je een item vinden – “coupon” – dat je een code geeft om 20% korting te krijgen op een willekeurig abonnement (voor je gemak geven we het direct aan: “TAKEOFF20”). Als je de berekening uitvoert, kun je je jaarlijks inschrijven voor het bedrag van 56,19 dollar, wat de maandelijkse kosten terugbrengt tot 4,68 dollar, wat op dit punt objectief gezien een van de laagste in omloop is in de periode van 12 maanden.

Er is geen gratis proefperiode, maar je kunt natuurlijk de “tevreden of terugbetaalde” periode van dertig dagen niet missen) en je kunt geen privé-IP meer kopen

Privacy

StrongVPN houdt zich natuurlijk ook aan een strikt no log beleid. De navigatiegegevens worden dus niet gevolgd als de gebruiker eenmaal verbinding heeft gemaakt met de servers van het bedrijf. Uiteraard worden alle gegevens over het aanmaken van het gebruikersaccount bewaard, zoals mail en betalingssysteem? Ook omdat de verlenging van de dienst automatisch is, maar niet als deze wordt geannuleerd. Hier moet worden opgemerkt dat StrongVPN geen anonieme betalingssystemen zoals valuta’s met blockchain-technologie toestaat.

StrongVPN gebruikt cookies om geregistreerde gebruikers te authenticeren die via de site inloggen op de dienst, dus in werkelijkheid zijn er enkele gegevens die het mogelijk maken om het verkeer van een gebruiker te koppelen aan zijn account. En in feite behoudt StrongVPN zich het recht voor om de accounts van abonnees die het auteursrecht schenden uit te schakelen, daarom de twijfel dat er een of andere vorm van tracking en controle bestaat, misschien zelfs alleen maar tijdelijk geactiveerd.

Protocollen bij StrongVPN

Bescherm je identiteit met een VPN

StrongVPN biedt alle coderingsprotocollen die je kunt verwachten – L2TP, SSTP, OpenVPN, IPSec, IKEV2 – en nog iets meer, want het voegt – uniek geval op de markt – het Wireguard-protocol toe, dat de maximale bescherming moet garanderen omdat het is gebaseerd op zeven verschillende encryptie-algoritmen, terwijl het de maximaal mogelijke snelheid garandeert.

Er is natuurlijk de Killswitch die de verbinding verbreekt voor het geval je de verbinding met de VPN-servers verliest, maar deze beveiliging is alleen actief op de desktopversie van de Apps.

Aan de andere kant is er voor mobiele apps bescherming van de verbinding met publieke wifi netwerken.

Prestaties

StrongVPN hoort tot de groep van providers die je samen met het abonnement iets anders aanbiedt. In dit geval is het 250 GB aan cloud-ruimte op de provider SugarSync die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor de backup van je mobiele telefoon. Dat is toch een goede zaak, ook al is het bij nader inzien zo dat hoe meer sporen er op het netwerk achterblijven en hoe meer informatie je aan je VPN-account koppelt, wat in theorie zou dienen om anoniem te blijven, je privacy niet bevordert. Maar het valt niet te ontkennen dat er waarde zit in deze gift – als je naar de SugarSync-website gaat, zul je merken dat deze add-on alleen al $9,99/maand kost, bijna het dubbele van de StrongVPN-service.

Vanuit het oogpunt van verbindingen bevinden we ons in het topsegment van de markt: met een enkele StrongVPN-account kunt je tot twaalf apparaten tegelijk aansluiten, en StrongVPN raadt, in tegenstelling tot andere aanbieders, aan om de router rechtstreeks aan te sluiten, om de anonimiteit van het hele thuisnetwerk te garanderen.

Snelheid

Als je basisverbinding glasvezel is, bereik je tussen veertig en vijftig Mbps, wat ongeveer twee keer zo snel is als wanneer je een 4K-film zou moeten streamen. Uiteraard zijn er ook mensen die het beter doen, maar als je de vooruitziende blik hebt om verbinding te maken met de servers die het dichtst bij je staan (o.a. op de apps, gewoon om gebruikers te helpen, is er in het zicht de optie “Best Beschikbare Locatie”) zou je nooit prestatieproblemen moeten hebben.

Op het niveau van de verbindingen biedt StrongVPN echter een goed pakket aan opties: meer dan 59.000 gedeelde IP op meer dan 950 VPN-servers en meer dan vijftig plaatsen wereldwijd. Ook in dit geval staan we ver van de records van de brancheleiders, maar we bevinden ons nog steeds in het midden van het hoge segment van de markt, zeker omdat StrongVPN beweert uitsluitend op haar eigen servers te vertrouwen.

Streaming

Netflix Streamen

Wat betreft het opheffen van de geografische grenzen van streamingdiensten, ontsluit StrongVPN wat het moet ontsluiten, net als alle andere VPN’s en werkt het samen met de belangrijkste industriële merken (Prime, Netflix, Hulu, BBC…), maar zonder dat het dedicated servers aanbiedt.

Alleen al door wat hierboven gezegd is over het copyright beschermingsbeleid, is het duidelijk en onvermijdelijk dat StrongVPN geen dedicated servers aanbiedt voor torrenting, wat je sowieso kunt doen door de router te configureren en het NAT-protocol te gebruiken.

App en installatie

Het goede nieuws is dat je je StrongVPN-account op bijna elk denkbaar apparaat kunt configureren. Het slechte nieuws is dat je in sommige gevallen noodzakelijkerwijs door de router moet gaan, of dat je gevraagd wordt om de benodigde instellingen handmatig te configureren.

De speciale apps bestaan eigenlijk alleen voor Windows, iOS, macOS, Android en FireTV, voor al het andere moet je de gedetailleerde instructies op de StrongVPN website volgen.

Vanuit het oogpunt van de interfaces hoort StrongVPN tot de rangen van de minimalisten. De menu’s zijn beperkt: je kiest de server, je maakt verbinding, je navigeert. In sommige gevallen (zoals op iOS) moet je misschien enkele submenu’s verkennen om het type versleuteling te kiezen dat op je navigatiegegevens van toepassing is, maar niets wat de gemiddelde gebruiker niet kan doen. Daarnaast staat er in de menu’s, onder elk type protocol, een korte uitleg over wat de ideale voorwaarde is om het te gebruiken.

Besluit

StrongVPN is zeker een goede service, met een behoorlijke verbindingssnelheid en interessante, in sommige opzichten zelfs “cutting-edge” functies (zoals WireGuard en SugarSync protocol).

Omdat privacy echter de belangrijkste reden zou moeten zijn om via een VPN-verbinding te maken met het netwerk, is het nog maar de vraag of het voor een Europese gebruiker de moeite waard zou zijn om zich tot een Amerikaanse dienst te wenden. Natuurlijk is er ook een keerzijde: juist omdat de dienst Amerikaans is, zijn er veel minder klanten in Europa en zouden de verbindingen iets efficiënter moeten zijn dan de verbindingen die overzee kunnen worden geregistreerd. Feit blijft echter dat snelheid in ieder geval niet de belangrijkste kracht van StrongVPN is. Het is aan jou om de voor- en nadelen af te wegen en te bekijken of StrongVPN aan je verwachtingen kan voldoen.

 

Verwante artikelen