Proton VPN Review
Het is zeer waarschijnlijk dat elke privacy liefhebber heeft gehoord van ProtonMail, een van de meest betrouwbare versleutelde maildiensten. Gemaakt om journalisten en activisten te beschermen tegen repressieve overheden en om hen in staat te stellen veilig te communiceren, werd het al snel een opmerkelijke dienst voor een breder publiek.
Hetzelfde opzet zit achter Proton VPN, een ander privacygerichte dienst die in 2017 door het Zwitserse bedrijf werd gestart en alles heeft wat het nodig heeft om een van de meest gerenommeerde diensten in de toekomst te worden. Beveiliging is opnieuw het sleutelwoord, iets wat wordt bewezen door het arsenaal aan functies dat beschikbaar is in een modern uitziende client voor computers en mobiel. Iedereen is welkom om Proton VPN gratis uit te proberen voor een periode van een week met toegang tot elke functie en instelling, en kan zelfs later gebruik maken van de dienst door een beperkte gratis versie of door te upgraden naar een van de vele plannen.
De kenmerken van Proton VPN
Proton VPN is vooral gedreven om haar gebruikers veilig en volledig anoniem online te werken. Het bedrijf biedt alleen al voor dat doel een handvol functionaliteiten, maar even belangrijk is hoe het ook werkt onder een zeer transparant beleid dat duidelijk laat zien wat zijn doelgroep is. Naast de ingebouwde TOR-ondersteuning, het hoogste niveau van encryptie en vele andere functies, biedt de dienst ook enkele volledig optionele tools, terwijl bepaalde andere kunnen worden aangepast aan de individuele smaak.
Beveiligde kern
Het hoofdkantoor van Proton VPN is gevestigd in Zwitserland, een land met een van de sterkste privacywetten ter wereld dat niet wordt beïnvloed door de regelgeving van zowel Noord-Amerika als de Europese Unie. Toch kunnen deze wetten de servers die in andere landen beschikbaar zijn niet beschermen tegen toezicht door ervaren hackers die het verkeer dat de dienst afhandelt in gevaar willen brengen. Om deze potentiële bedreiging te bestrijden, maakt Proton VPN gebruik van een Secure Core architectuur, die in wezen het gebruikersverkeer door meerdere servers stuurt in plaats van het direct naar de eindbestemming te sturen.
Dit betekent dat zelfs als een server wordt gemonitord, de aanvaller alleen in staat is om het onderschepte verkeer terug te volgen naar de rand van het Secure Core netwerk. In de client zelf gebeurt dit door het verkeer via een tweede server te routeren. Op die manier ziet het eruit alsof er verbinding wordt gemaakt met Duitsland via bijvoorbeeld IJsland, en terwijl er op de meeste landen maar een optie is, hebben andere landen, zoals de VS, meerdere alternatieven.
Aanpasbare verbindingsprofielen
Aan de linkerkant van de desktop-client is er een interessant tabblad met de naam “Profielen”, waar elke gebruiker creatief kan zijn en zijn connecties kan aanpassen. Het is een vrij eenvoudige tool, maar het is zeker goed om alles gemakkelijker en sneller te maken de volgende keer dat de software wordt geopend. Om te beginnen is het mogelijk om meteen te kiezen voor twee vooraf ingestelde profielen, genaamd “Fastest” en “Random”, die verbinding maken met de servers die overeenkomen met hun aanduidingen, maar het is bij het maken van een aangepast profiel dat alles beter wordt.
Proton VPN maakt het mogelijk om te kiezen welk type server je wilt; Standaard, Secure Core, P2P of TOR Afhankelijk van je keuze zijn er andere opties beschikbaar om te bepalen welk protocol, land en welke server aan deze verbinding moet worden toegewezen. Uiteraard zijn P2P en TOR-servers veel beperkter dan Secure Core en Standard servers, maar als er na verloop van tijd nieuwe plaatsen worden toegevoegd zal dit kenmerk nog interessanter worden. Zodra een profiel is aangemaakt zal het in het tabblad Profielen worden geplaatst naast Fastest en Random.
Het VPN-netwerk van Proton VPN
Proton VPN is niet bepaald een veteraan in de industrie, dus je zou kunnen verwachten dat het een VPN-netwerk zou hebben dat niet te vergelijken is met dat van zijn concurrenten. Het bedrijf verrast echter met meer dan 460 servers in 36 landen, waardoor zelfs de wereldwijde dekking van P2P ook wordt ondersteund op de aangegeven servers en hoewel Europa de meeste diversiteit heeft, is het nog steeds mogelijk om verbinding te maken met Zuid-Afrika, evenals met enkele Aziatische plaatsen zoals Singapore, Zuid-Korea, Hong Kong of Japan.
Er zijn verschillende tests uitgevoerd op Proton VPN’s servers uit Europa en het was geen verrassing om te zien dat de dichtstbijzijnde plaatsen de beste resultaten opleverden. Toch is het gemakkelijk om snelle verbindingen te krijgen met andere landen met een goede internet-infrastructuur, zelfs als die geografisch ver weg liggen en te lijden hebben onder hoge pingniveaus.
Bescherming van de privacy bij Proton VPN
De bescherming en privacy van haar gebruikers is waar Proton VPN het meest in het oog springt. Omdat er geen wettelijke verplichting is om gebruikersgegevens in Zwitserland te registreren, geeft het bedrijf duidelijk aan dat het dergelijke informatie niet verzamelt of opslaat. Bovendien zijn alle verbindingen volledig beschermd door de hoge standaard van AES-256 encryptie met een 2048-bits sleuteluitwisseling en de SHA256-cypher voor de authenticatie van berichten.
Als het gaat om VPN-protocollen, geeft ProtonVPN er de voorkeur aan om het veilig af te spelen en biedt het alleen diegenen waarvan de veiligheid en betrouwbaarheid al bewezen is, daarom dat de keuze beperkt is tot IKEv2 en OpenVPN, ofwel op UDP of TCP. Aan de ene kant is het jammer dat mensen die voorrang willen geven aan snelheid de zaken niet een beetje kunnen aanpassen in dit onderdeel, maar vergeet niet dat dit toch niet het doel is van ProtonVPN, dus het zou oneerlijk zijn om deze beslissing te hard te bekritiseren. Daarnaast zijn er diverse extra tools voor verhoogde beveiliging zoals een ‘kill switch’, een DNS-lek preventie en ingebouwde ondersteuning voor TOR.
Merkwaardig genoeg wordt de beveiliging van ProtonVPN niet alleen op digitaal niveau, maar ook op fysiek niveau aangepakt, omdat de datacenters in Zwitserland, IJsland en Zweden in voormalige militaire ondergrondse faciliteiten zijn ondergebracht.
De apparaatondersteuning van Proton VPN
Proton VPN is voor iedereen, en daarom is het belangrijk dat het ook iedereen weet te bereiken. Het bedrijf doet dit door zijn desktop client volledig compatibel te maken met computers met Windows 7 en hoger en voor macOS 10.12 en hoger, terwijl Linux fans het ook op hun systemen kunnen installeren via OpenVPN. Mobiele klanten worden ook niet vergeten. Er zijn apps voor Android- en iOS-apparaten met de versies 4.4.2. en 10.0. Daarnaast zijn er ook DD-WRT en Tomato router configuraties beschikbaar.
De klantenservice van Proton VPN
Als er vragen zijn, dan zijn er genoeg manieren om contact op te nemen met ondersteuning. De voorkeur gaat uit naar het indienen van een ticket bij Proton VPN mail, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om direct op de officiële website een live chatvenster te openen. De FAQ-pagina zal niet veel hulp bieden bij technische problemen, omdat deze vooral antwoorden geeft op meer basale vragen. Het beantwoorden van een van deze vragen zal vaak leiden tot wat nuttige feedback van het bedrijf.
Het volgen van Proton VPN’s social media pagina’s op Facebook en Twitter is een goede manier om op de hoogte te blijven van de meest relevante artikelen en nieuws over de online wereld, en deze zijn ook te lezen op de blog van het bedrijf.
ProtonVPN wil niet zomaar een VPN zijn. Het wil anders zijn en is niet bang om moeilijke beslissingen te nemen die velen niet eens zouden durven overwegen om alleen maar te streven naar en het belangrijkste doel te bereiken, namelijk de sterkste VPN te zijn. Het zou gemakkelijk zijn om de waarden van het bedrijf over het hoofd te zien en de app vol te proppen met onvolledige functies en onveilige protocollen alleen maar om de nummers van de concurrentie te evenaren. Maar met ProtonVPN is alles 100% betrouwbaar en kunnen haar klanten zich veilig voelen in de handen van een dienst als deze. Dit is een jonge VPN met een mooie toekomst in het verschiet, maar heeft hier en daar nog een paar aanpassingen nodig om het echt te laten schitteren.
Hoewel het al een goede service is, is de prijs net een beetje hoog, vooral omdat sommige high-end concurrenten minder vragen voor toegang tot meer servers en landen en een even groot niveau van beveiliging. Ook tussenliggende plannen voor drie of zes maanden, misschien zelfs zonder al te veel van de functies te schrappen, zouden goede aanvullingen zijn. Maar goed, dit is een VPN dat anders wil zijn en het is zeker op de goede weg.
Wat zijn de prijzen
De kosten van een dienst maken of breken de aankoopbeslissing van een potentiële klant en dat weet ProtonVPN zeker, met verschillende plannen voor verschillende gebruikers. Ten eerste, alle abonnementen duren even lang, dus er is geen sprake van het kiezen van tussenliggende duurtijden. In feite zijn de enige keuzes maandelijks of jaarlijks, wat zowel in het voordeel als in het nadeel van het bedrijf werkt.
Om uit te leggen, het goedkoopste plan is Basic en kost $5 per maand, terwijl Plus twee keer zoveel kost en Visionary de lat op $30 legt. Dit lijkt niet zo erg, maar de keuze van het plan bepaalt ook hoe diep je in de dienst kunt duiken. Uiteraard is Visionary de meest complete optie, omdat het ook ProtonMail bevat en het mogelijk maakt om tien gelijktijdige apparaten met één account te gebruiken. Echter, als je geen behoefte hebt aan de beveiligde email service en maar vijf verbindingen tegelijk genoeg zijn, dan is het beste aanbod eigenlijk Plus, omdat het ook veel goedkoper is.
Deze structuur is ook van toepassing bij het betalen van jaarabonnementen, waardoor enkele kortingen mogelijk zijn. Het basisplan kost in totaal 48 dollar per jaar, maar het is niet echt een optie die de moeite waard is om te overwegen, omdat het twee apparaten toestaat en Secure Core en vele andere functies bevat. Op zijn beurt is Visionary duur met zijn $288 per jaar. Hoewel het op zijn minst de beste korting biedt, waardoor er $72 wordt bespaard in vergelijking met individuele maandelijkse betalingen. Dit betekent dat de beste keuze Plus is voor $96 per jaar, wat zich vertaalt in een maandelijkse $8.
Het goede nieuws is dat er vele manieren zijn om gratis van de service te genieten. Alle accounts krijgen een zevendaagse gratis proefperiode met de voordelen van het Plus-plan en aan het einde van die week kunnen gebruikers ofwel met een voor altijd gratis account blijven wat beperkt is tot drie landen, een apparaat en langzame snelheden of upgraden naar een van de bovenstaande. Degenen die voor het laatste kiezen kunnen betalen met creditcards, PayPal of Bitcoin, en worden zelfs beloond met een dertig-dagen geld-terug-garantie.
Proton VPN Review: Besluit
VPN proton is modern, aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk. Het heeft een goed beveiligde kern met aanpasbare profielen. Als deze kenmerken en de betrouwbare veiligheidskenmerken hebben wel hun prijs.