Mozilla VPN

Nieuwe speler in de markt die nog veel werk voor de boeg heeft

Prijs: €3-5 per maand Gevestigd in: Verenigde Staten Besturingssytemen: Android, Windows, iOS Protocollen: Wireguard

Mozilla VPN Review

Een van de meest verwachte VPN-releases in jaren, Mozilla VPN, is de nieuwe naam voor Mozilla’s Firefox Private Network dat het bètatesten heeft verlaten en nu beschikbaar is in de Verenigde Staten, Canada, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore en verschillende Europese landen. De service is begonnen als een browserextensie, maar Mozilla VPN is een volledig stand-alone product dat systeembrede bescherming biedt voor al je apps. Zolang ze op Windows, Android of iOS draaien.

Netwerk met beperkte grootte

Het netwerk is een bescheiden 280+ servers op meer dan 40 plaatsen (negen in de VS) in 31 landen, maar dat zal voor velen genoeg zijn, en ook hier is er goed nieuws. Mozilla VPN gebruikt servers van het uitstekende Mullvad VPN, maakt verbinding via het WireGuard-protocol om de best mogelijke prestaties te leveren en is ook P2P-vriendelijk.

Functionaliteit

Die ziet er goed uit, zelfs in dit vroege stadium. Als de VPN bijvoorbeeld wegvalt, wordt er een kill-switch geactiveerd, zodat je niet per ongeluk belangrijk verkeer over een onbeveiligde verbinding hoeft te sturen. Maar als een app geen bescherming nodig heeft – het is bijvoorbeeld gewoon het afspelen van een video- of audiostream – dan kan Mozilla VPN’s split tunneling ervoor zorgen dat het je gewone verbinding gebruikt, misschien wel om de snelheden te verbeteren.

Maximum aantal verbindingen

Aantal gelijktijdige VPN-verbindingen

Mozilla VPN zegt dat het werkt met maximaal vijf apparaten dat betekent specifieke, geregistreerde apparaten. Als je de service bijvoorbeeld op twee mobiele telefoons, twee laptops en een tablet gebruikt, kunt je deze pas op een nieuw apparaat gebruiken als je de ondersteuning van een van de andere apparaten hebt verwijderd. Een handvol bedrijven doet iets soortgelijks, maar aanbieders als Windscribe, NordVPN, ExpressVPN en het merendeel van de rest van de branche beperken je alleen door gelijktijdige verbindingen. Je kunt nog steeds maar een bepaald aantal apparaten tegelijk aansluiten, maar het kan de VPN niet schelen welke dat zijn, en er is geen gedoe met het registreren of verwijderen van een specifiek apparaat.

Kostprijs van Mozilla VPN

De prijzen beginnen bij een lage $4,99 voor de maandelijkse facturering. En daar eindigen ze ook, want Mozilla VPN heeft geen andere abonnementsopties op dit moment. Dat is jammer, maar we gaan niet te veel klagen als de maandelijkse prijs van Mozilla goedkoper is dan sommige providers vragen om een jaarplan.

Mozilla ondersteunt alleen betalen met een kaart; geen PayPal, bitcoin of andere opties hier.

Zodra je je aanmeldt, ben je echter beschermd door een 30-dagen geld-terug-garantie. En zoals je zou verwachten van een bedrijf als Mozilla, zijn er geen stiekeme verrassingen in de kleine lettertjes. Als je toch ongelukkig bent, vertel het bedrijf dan binnen de eerste dertig dagen, en je krijgt je geld terug.

Privacy en logging

Mozilla verkoopt zijn VPN deels als zijnde van ‘een naam die je kunt vertrouwen’, en dat is een groot pluspunt. Zelfs als je denkt dat Mozilla’s reputatie grotendeels voortkomt uit het feit dat het geen Google of Microsoft is, is het nog steeds ver vooruit op de meeste VPN’s wat betreft de betrouwbaarheid, en zijn partner, Mullvad, is een van de meest privacy-gerichte aanbieders die er zijn.

De Mozilla VPN-website maakt zijn algemene aanpak duidelijk. Je privacy komt op de eerste plaats. Ze slaan je online activiteitenlogboek niet op en het bedrijf geeft meer informatie in een beknopt Privacybeleid.

De service verzamelt je IP-adres wanneer je je aanmeldt en de service gebruikt, samen met technische informatie over de installatie (geïnstalleerde versie van de app, besturingssysteem, hardwareconfiguratie) en ‘interactiegegevens’: wanneer je je aanmeldt, wanneer de app de serverinformatie opvraagt, enzovoort. Mozilla wijst gebruikers op het privacybeleid van Mullvad voor meer details en dat verklaart waarom er geen registratie van verkeer, DNS-verzoeken, IP-adressen, sessietijden of gebruikte bandbreedte plaatsvindt.

Beschikbare apps

Mozilla VPN is op dit moment alleen beschikbaar voor Windows 10, Android en iOS, maar macOS en Linux apps komen binnenkort.

Om te beginnen met Mozilla VPN moet je een Firefox-account aanmaken, maar dat houdt niet meer in dan het opgeven van je mailadres en leeftijd door te geven. (Ja, leeftijd. We weten ook niet zeker waarom.).

Als je account aangemaakt is kunt je naar de downloadpagina gaan. De software is binnen enkele minuten gedownload en geïnstalleerd. a

Interface

Mozilla VPN’s Windowsclient heeft een eenvoudige, ongecompliceerde en standaard interface. Een kleine console geeft je standaardlocatie weer; je kunt hierop klikken om een andere te selecteren; een grote Aan/Uit-schakelaar maakt verbinding en verbreekt de verbinding wanneer nodig. Pictogrammen en een statusweergave maken duidelijk wanneer je beschermd bent, en wanneer je dat niet bent.

De client heeft geen ‘Automatische’ instelling waar hij de snelste server voor je kiest, en er is geen zoekvak, filtering of favorietensysteem om snel je meest gebruikte locaties te vinden. Verbinding maken kan iets meer scrollen en klikken vergen dan je zou willen.

WireGuard

De service maat maakt dat echter meer dan goed met het gebruik van het snelle WireGuard-protocol, waarmee je in 1-2 seconden verbinding hebt gemaakt. Zelfs een snelle OpenVPN-verbinding duurt meestal vijf to zes seconden, velen nemen twee keer zoveel tijd in beslag en sommigen laten je 20 seconden of zelfs meer wachten.

Instellingen

Helaas heeft Mozilla VPN zeer weinig instellingen. De instellingen bevatten een optie om een waarschuwing weer te geven als je verbinding maakt met een onbeveiligd wifinetwerk. Dat is handig, hoewel krachtigere apps ook automatisch verbinding kunnen maken met het VPN als dat nodig is.

Een handvol meer technische functies zijn onder andere de mogelijkheid om IPv6 in of uit te schakelen, en toegang te krijgen tot (of niet) apparaten op je lokale netwerk. Over het geheel genomen houdt de client zijn instellingen echter tot een minimum beperkt. De meeste gebruikers zullen de eenvoud op prijs stellen, maar de experts willen misschien wat meer controle over de werking van de dienst.

Mozilla VPN’s Android-app heeft een bijna identieke interface als de desktopversie, en dat is goed nieuws; als je eenmaal hebt geleerd hoe je de service op het ene platform kunt gebruiken, ben je meteen uitgerust om hem overal anders uit te voeren.

De instellingen zijn echter nog beperkter, met een enkele ‘App Permissions’-functie (Mozilla VPN’s naam voor de split-tunnelingtechnologie). Tik op ‘Protect specific apps’, je krijgt een lijst met geïnstalleerde apps te zien, en kunt beslissen welke daarvan de VPN zullen gebruiken, en welke niet.

Dat is een leuke touch die allerlei voordelen kan hebben. Als je bijvoorbeeld vindt dat sommige apps niet werken met het VPN, dan kun je hun verkeer via je gebruikelijke verbinding versturen. En als je de VPN niet nodig hebt voor een bepaalde taak, zoals het streamen van video, verbetert het gebruik van je normale verbinding de prestaties en vermindert de belasting van je apparaat, omdat je dat verkeer niet via een andere app en server laat lopen.

Kill Switch

Terwijl de Windowsclient een “kill”schakelaar heeft, is er geen optie om deze in of uit te schakelen, of om op een andere manier de werking ervan aan te passen. Dat is ongebruikelijk, maar we houden van de aanpak: een “kill switch” houdt je veilig door onbeschermd verkeer te blokkeren als de VPN faalt, waarom zou je dit willen uitschakelen? (En als het antwoord is ‘omdat het in de weg staat als ik x, of y, of z doe’, dan zou het antwoord moeten zijn om die problemen op te lossen, niet om de gebruiker de kill switch uit te laten zetten.)

Mozilla VPN Review Conclusie

Eenvoudig, snel en gemakkelijk te gebruiken, Mozilla VPN is een goede start, en kan al een slimme keuze zijn voor casual gebruik. Maar het kan op veel verschillende manieren niet tippen aan topnamen als ExpressVPN en NordVPN – functies, apps, locaties, reeks plannen, deblokkering, meer – en veeleisende gebruikers kunnen ergens anders misschien wel gelukkiger zijn.

Verwante artikelen