Hola VPN Review
Wanneer je een VPN dienst aanschaft, verwacht je wellicht dat je toegang krijgt tot een zorgvuldig uitgekozen netwerk van krachtige servers wereldwijd, die op een slimme manier met elkaar verbonden zijn dankzij technisch vernuftige protocollen en alle ongeautoriseerde toegang tot je dataverkeer blokkeren. De gratis versie van Hola maakt helaas een uitzondering op deze regel. Het bedrijf uit Israël dat achter Hola schuilgaat, beschrijft de eigen diensten als een door de community aangedreven peer – to – peer VPN. Dit betekent concreet dat je internetverkeer via de talrijke computers van andere gebruikers de revue passeert in plaats van een eigen netwerk.
Doordat je dataverkeer verschillende vluchtroutes neemt, is het veel moeilijker om te worden gedetecteerd en gedeblokkeerd. Op deze Hola VPN Review pagina lees je enkele kanttekeningen wat de voordelen zijn van Hola, maar ook de nadelen.
Het goede nieuws: je hebt een gratis versie
De browserresultaten van Hola zijn voor een stuk volledig gratis te gebruiken voor niet-commerciële doeleinden. En dit zonder gelimiteerde data en zonder bandbreedte. Iets wat je nergens anders op de kop kan tikken. Maar er schuilt een addertje onder het gras bij deze gratis VPN software. Hola geeft dagelijks slechts toegang tot 100 MB voor een desktop, voor mobiele apparaten zoals laptop, smartphone, tablet en dergelijke is dit slechts 3 MB per dag. Maar de optie Hola Free neemt soms wel een loopje met de veiligheid. Hola is in feite op geen enkele manier te vergelijken met een andere traditionele VPN provider. Het wordt omschreven als een zogenaamde freemium service. Dit betekent concreet dat je de dienst kan gebruiken zonder te betalen. Maar dit vormt in bepaalde gevallen voor problemen. Stel dat een andere gebruiker waarmee je het pad kruist, bijvoorbeeld spam, illegaal downloadt of hackt. Dan bestaat de kans dat het IP adres van jou als overtreder wordt geregistreerd zonder dat je daar in feite iets mee te maken hebt.
Upgraden naar een betalende versie: Hola VPN Plus
Als je uiteraard dit niet prettig vindt, bestaat de mogelijkheid om te switchen naar een betaalde versie: Hola VPN Plus. In een recent verleden heette deze service Hola Premium. De dienst ruggensteunt Android en iOS apparaten, Mac en Windows besturingssysteem. De service is multifunctioneel in te stellen op het gebruik van gameconsoles, smart tv toestellen, routers en dergelijke meer. Daarnaast worden bepaalde sites gedeblokkeerd zoals Disney en Netflix. VPN Plus biedt de kans om maximaal 10 van deze randapparaten aan te sluiten. Vermits je een betalende abonnee bent, kunnen anderen je bandbreedte niet innemen. Als je een Hola Plus abonnement neemt voor 1 jaar, is de prijs merkelijk duurder dan andere concurrerende VPN gebruikers. Voor de periode van 2 tot 3 jaar zakt de prijs wel aanzienlijk.
Registratie van het logboek en je privacy bescherming
Over het algemeen leiden VPN’s het dataverkeer door hun eigen klaarstaande servers, waardoor ze theoretisch gezien de mogelijkheid hebben om een deel van je activiteiten wat je doet, te loggen. Hola’s werkmodel om gegevens te routeren door zijn talrijke gebruikers, lijkt op het eerste gezicht misschien een betere manier om je privacy af te schermen, maar zo simpel is het niet. Het bedrijf met Israëlische roots, zegt weliswaar dat het een klein deel van de gebruikers die op het netwerk verrichtingen uitvoert, controleert en dat het de oorsprong kan achterhalen bij inbreuk van de beveiliging of bij mogelijk misbruik. Dit is goed om mogelijke hackers op te sporen, maar van de andere kant vereist het ook meer logboekregistraties en monitoring dan je zal zien bij andere modale VPN services. Ook het privacy beleid wordt ondersteund. Het Israëlisch technologiebedrijf beweert dat het verschillende gegevens kan bijeenschrapen zoals het bezoeken van webpagina’s, de verschillende types van browsers, de te besteden tijd aan pagina’s en tijdstippen. Daarnaast verzamelt het ook gedetailleerde gegevens van applicaties die de klant installeert, wat je wellicht niet meteen verwacht.
Als privacy je topprioriteit is, dan mag je je vragen stellen over Hola
Wanneer je je aanmeldt met een social media account, krijgt Hola toegang tot alle details: je naam, emailadres, thuisadres, foto van je proefiel, geboortedatum en andere persoonlijke informatie. Er zijn dus een scala aan mogelijkheden om in te loggen. Wanneer je terecht de vraag stelt of dat allemaal ook voldoende is beschermd en met de nodige veiligheidstekens gecodeerd: dan moeten we het antwoord schuldig blijven. Botweg gezegd: als anonieme gegevens je hoogste prioriteit zijn en je de monitoring door derden kost wat kost wil verminderen, dan is Hola niet meteen je beste optie.
De werking van Hola VPN en de streamingdiensten
Enkele jaren geleden maakte iedereen gebruik van VPN’s om toegang te krijgen tot de beste Netflix bibliotheek van overal in de wereld. De streamingplatforms zoals Disney+ en Netflix waren daar niet onverdeeld gelukkig mee. Als tegenantwoord implementeerde het gesofisticeerde detectie om proxy’s, VPN’s en andere deblokkeringstools een halt toe te roepen. Momenteel is het zelfs een uitdaging om een VPN te zoeken die nog steeds werkt met Netflix. Hola beweert bij hoog en bij laag een aantal gelimiteerde streams – ook Netflix – te kunnen deblokkeren als je een abonnement neemt op het Hola Plus pakket. Omdat Hola een verbinding maakt met andere peers die de dienst mee gebruiken, kan je dus geen beroep doen op andere servers zoals je dat normaal zou doen bij andere VPN’s. Van de andere kant. Omdat Hola razend populair is met 120 miljoen gebruikers wereldwijd, is de kans vrij groot dat de meeste IP’s wel eens op een zwarte lijst kunnen staan bij de platforms van de streamingdiensten. Het is niet onwaarschijnlijk dat Hola niet voor 10 procent de deblokkades van Netflix kan omzeilen.
Hola VPN en torrenting is geen goed huwelijk
Wanneer je op zoek bent naar een torrent VPN, zit je bij Hola niet meteen op het juiste adres. Om de eenvoudige reden dat het verkeer van torrent door Hola niet wordt toegestaan. Waarom? De verklaring ligt in het feit dat torrent – net als Hola – een peer – to – peer dienst aanbiedt. En dat is precies wat het zowel gevaarlijk als effectvol maakt. Wanneer je goed beveiligde torrents gebruikt, heb je Virtual Privaat Netwerk nodig met betrouwbare codering en allerhande beveiligde functies om je helemaal te beveiligen tegen ongewenste hackers. Hola heeft op dat vlak daar heel weinig ervaring mee. Daarom kan je best een VPN provider zoeken die torrenting wel op een veilige manier ondersteunt. Anderzijds is het wel heel goed dat Hola BitTorrent aansluitingen blokkeert.
Nu komen we op het terrein waar we ons op glad ijs wagen wanneer je opteert voor de gratis Hola service. Deze dienst houdt bij de gratis service een zeker beveiligingsrisico in. Je denkt er wellicht in eerste instantie niet over na wanneer je je aanmeldt voor de gratis versie, maar je deelt openlijk je eigen bandbreedte wanneer je Hola gratis in gebruik neemt. Je staat er misschien niet bij stil, maar volgende anekdote is geen fictie. Iemand start Hola op, rijft je bronnen die je deelt binnen en doet verder met iets illegaals. Nu mag je driemaal raden bij welke connectie bij een eventueel (gerechtelijk) onderzoek ze gaan aankloppen? Juist ja, bij jou. Om maar te zeggen dat een verwittigd man twee waard is… Zonder dat je het zelf goed beseft bestaat de kans dat je met Hola gratis betrokken bent bij één of andere vorm van cybercriminaliteit.
Het restitutiebeleid van Hola VPN
Een groot voordeel van Hola Plus is de 30 dagen geld-terug-garantie. De gratis Hola versie heeft geen enkele licentievereiste. Bovendien kan je afzonderlijk op zoveel mogelijk apparaten installeren als je zelf wil. Het Plus pakket wordt geleverd met 10 opties om te verbinden. Je bent dus niet uitsluitend beperkt tot je laptop, tablet, pc of smartphone. Hola werkt overigens op verschillende platforms.
Hola VPN Review: Algemene conclusie
Hola Plus heeft duidelijk meer waardevolle verbeteringen dan de service die gratis wordt aangeboden. Zo bestaat de mogelijkheid om Disney+ en Netflix helemaal te deblokkeren, je hele systeem veilig te houden en alles handmatig op diverse apparaten in te stellen. Maar het heeft moeite om de concurrentie aan te gaan met de andere VPN’s wanneer het gaat om het beschermen van de privacy.