Bitdefender VPN Review
Wanneer een VPN dienst een soort van vertrouwensrelatie met zijn potentiële klanten wil opbouwen, moet de provider de nodige privacy kunnen garanderen. Volgende 3 parameters spelen hierbij een grote rol: de veiligheid van het netwerk, de snelheid van de verbinding en een uitstekende codering. Het moet je sowieso een meerwaarde geven waarom surfen op het word wide web met privacy afscherming, je geld meer dan de moeite waard is. Bitdefender VPN prijst zichzelf heel graag aan als een dienst die kan optornen tegen bekendere VPN’s. Het speelt sowieso in de kaarten van Bitdefender VPN dat de software een rechtstreekse afstammeling is van een vrij grote speler op de markt van antivirussen. Bijkomend pluspunt is dat Bitdefender VPN een gratis versie aanbiedt met een maximaal dataverkeer van 200 MB per dag. In deze blog ‘Bitdefender VPN en de privacy op het internet ‘ lees je een review over deze provider die een maatschappelijke zetel in Roemenië heeft.
De eigenschappen van Bitdefender VPN
Bitdefender heeft vooral naam en faam gemaakt met de antivirus software. Pas in een latere fase hebben ze besloten om zich ook toe te leggen op de VPN marktniche binnen hun softwarepakket. Via deze manier trachten ze nog meer veiligheidsfuncties aan hun bekende software te koppelen. De VPN optie is een toegevoegd onderdeel aan de bestaande softwarepakketten: Internet Security multi-device, Antivirus Plus en Total Security.
Servers zijn nog beperkt bij Bitdefender VPN
De hoeveelheid servers die Bitdefender VPN aanbiedt, zijn vrij beperkt te noemen. Heel onlogisch is dat niet omdat de VPN dienst de kinderschoenen nog niet ontgroeid is. Deze gelimiteerde servers liggen vaak niet op een steenworp afstand vanwaar jij je bevindt, wat het dataverkeer bij de VPN verbinding alleen maar een heel stuk vertraagt.
De compatibiliteit van Bitdefender
Bitdefender VPN is compatibel met de meest gebruikte en bekende besturingssystemen: Windows, MacOS, iOS en Android. Als je Bitdefender VPN ook wil toepassen op andere apparaten, kom je wel van een kale kermis thuis. Via een router is het niet mogelijk ondanks het OpenVPNProtocol dat Bitdefender gebruikt. Kortom, de instelmogelijkheden zijn dus wel erg beperkt. De installatie van Bitdefender VPN is kinderlijk eenvoudig. Als je Bitdefender meteen geïnstalleerd hebt wordt de VPN functionaliteit automatisch toegevoegd wanneer je de optie apart koopt op de website.
Windows
Als je al een klant bent van Bitdefender, zal de layout van de software je niet verrassen. Aan de linker zijkant kan je een keuze maken om op privacy te klikken. In deze menu link je meteen naar de volgende optionele keuze: privacy. Meteen krijg je een overzicht van een aantal servers die beschikbaar zijn en waarvoor je kan kiezen. Dit is het geval bij een betalende VPN. Bij de gratis module bestaat deze keuzemogelijkheid niet en heb je alleen maar de keuze om op ‘verbinden’ te klikken. De software kiest dan zelf 1 van de servers. In het scherm van instellingen met Bitdefender kan je ook automatisch de applicatie opstarten als Windows opstart. Dat is zonder meer een handige optie.
Android
Bij Android vind je de VPN functie ook terug in de app van Bitdefender zelf. De VPN verbinding verloopt makkelijk en eenvoudig, maar er zijn slechts een beperkt aantal opties terug te vinden. Een pluspunt is wel dat de Bitdefender app uitstekend werkt.
iOS en MacOS
Voor iPhones en iPads (iOS) en Macbooks en iMacs (MacOS) heeft Bitdefender zopas ook software ontwikkeld waar je VPN aansluitingen mee kan gebruiken. Net als bij Windows en Android, zijn de keuzemogelijkheden vrij beperkt.
Hoe zit het met de beveiliging en de privacy
De beveiligingsmaatregelen en privacy zijn vrij onduidelijk bij Bitdefender VPN. Als je de algemene voorwaarde van de Bitdefender service napluist, zie je dat ze geen internet- of contactgegevens doorsturen naar derden. De hamvraag luidt echter of er ook logs worden bijgehouden van de gebruikers die een abonnement hebben op Bitdefender VPN. Op dat vlak is dit Roemeens bedrijf duidelijk minder transparant.
Dit is toch wel echt een heikel punt als je een VPN abonnement neemt om je privacy af te schermen. De openheid in de encryptie is ook nauwelijks ergens terug te vinden.
Roemeense roots en geen wet voor bewaren van privacy gegevens
Zoals al eerder gezegd heeft Bitdefender VPN een vestigingsplaats in Boekarest (Roemenië), wat betekent dat het ver verwijderd ligt van de 14 Eyes coalitie van verschillende landen, die een pact hebben afgesloten om informatie en datagegevens met elkaar uit te wisselen. Dit wil concreet zeggen dat Bitdefender VPN niet verplicht is om informatie – van welke aard ook – over te dragen en uit te wisselen. Hun beschermingsmethode om gegevens blijft dus goed afgeschermd. Dit wil nog niet zeggen dat je bij Bitdefender VPN een vrijgeleide hebt in verband met je privacy gegevens. Specifiek dataverkeer kan altijd nog worden vrijgegeven bij eventuele lopende onderzoeken. Ongeacht welke locatie dit wereldwijd is.
Deblokkeren van streamingdiensten zoals Netflix
De grootste betrachting van Netflix is om entertainment aan te bieden aan de geabonneerde gebruikers, maar geeft openlijk toe niet te houden van de VPN liefhebbers. Nochtans maakt de Amerikaanse streamingdienst hier een uitzondering op de regel. En dat is bij Bitdefender VPN. De voorpagina vermeldt overigens dat het media wereldwijd ontgrendelt. Bij de incrowd ontstaat het vaag vermoeden dat Netflix samenwerkt met dit Roemeens software bedrijf, hoewel dit niet met 100 procent zekerheid kan worden aangetoond. Dit is uiteraard positief nieuws voor de meeste Bitdefender gebruikers omdat ze voor hun veiligheid in ruil geen concessies moeten doen.
Laat Torrenting toe
Bitdefender VPN spuit nogal mist wanneer het gaat over de belangrijke toolfuncties die een VPN in principe zou moeten bieden. Het gebruikt een term zoals ’toegang tot media’ waar je in feite alle kanten mee uit kan. In kleine letters in de algemene voorwaarden lees je overigens dat torrenting niet wordt geblokkeerd. Dat is uitstekend en heuglijk nieuws voor de gebruikers die regelmatig downloaden via torrenting. Met de premiumversie vormt dit trouwens geen enkel probleem.
Geruggensteund door Hotspot Shield
De VPN service van Bitdefender geeft aan dat de VPN verbindingen tot stand worden gebracht door Hotspot Shield. Het is heel moeilijk om er achter te komen op welke wijze Hotspot Shield Bitdefender ondersteunt. Het is aannemelijk dat Bitdefender de VPN servers gebruikt. Als dit het geval zou zijn, is dit wat betreft de privacy geen goed teken. Het is een publiek geheim dat Hotsport Shield de loggegevens van de gebruikers keurig bijhoudt wat de privacy niet ten goede komt. Hierdoor kan Hotspot Shield alle gegevens inkijken wat niet de bedoeling is wanneer je VPN wil aanschaffen omwille van privacy redenen.
Betalen voor de premium service
Bitdefender biedt 2 VPN opties aan: de gratis versie en de Premium Service. Als je de software van Bitdefender gebruikt als antivirus, dan heb je de kans om met een dagelijkse datalimiet (250 MB) en andere beperkte functies gebruik te maken van Bitdefender VPN. Als je van plan bent om beroep te doen op de Premium VPN Service, dan ben je verplicht een abonnement te nemen op het duurste Bitdefender pakket. Het gebruik van de VPN servers is vrij goedkoop te noemen. Daartegenover staat echter dat je pas een abonnement kunt afsluiten als je eerst het hoofdpakket van Bitdefender koopt. Wanneer je dan het totaalplaatje berekent, kom je wel prijzig uit als je alleen maar op zoek bent naar een VPN tussenoplossing.
Algemene conclusie
De VPN dienst van Bitdefender staat nog niet helemaal op punt. Dit uit zich in de hoeveelheid van servers en het feit dat de verbindingen nog niet helemaal perfect verlopen. Denk maar aan de internetsnelheid die nog mag worden verbeterd. Daarnaast zijn de kosten van Bitdefender nogal aan de hoge kant. Dit heeft te maken met het feit dat je een ander product van de Bitdefender antivirus software moet afnemen voor dat je een VPN abonnement kan aanmaken. Dat scheelt zich een hele slok op een borrel als je alles bij elkaar telt. Bovendien wordt er nauwelijks open kaart gespeeld in verband met de achterliggende techniek en is er onduidelijkheid over de VPN service die wordt aangeboden.