Avast SecureLine VPN

Gemakkelijk te gebruiken en met bovengemiddelde prestaties

Prijs: €3-5 per maand Gevestigd in: Tsjechië Besturingssytemen: Android, Windows, MacOS, iOS, Linux Protocollen: OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPsec

Avast Secureline VPN Review

Avast SecureLine is een eenvoudige VPN van de beroemde Avast Software beveiligingssoftware, maar wordt hiervoor geholpen door het HideMyAss! netwerk (HideMyAss! maakt nu deel uit van de Avast groep).

De specificaties van SecureLine zijn relatief gewoon. Er is een middelgroot netwerk van 55 plaatsen (P2P wordt alleen ondersteund op acht servers) in 34 landen. Je krijgt clients voor Windows, Mac, iOS en Android, maar niets meer, zelfs niet downloadbare OpenVPN-configuratiebestanden waarmee je andere software en apparaten handmatig kunt configureren.

Er is geen DNS-beveiliging, geen aangepaste protocollen om VPN-blokkering te omzeilen, geen teken van iets wat zelfs maar een beetje geavanceerd is. SecureLine is niet slecht, maar ook niet geweldig. Het is meer gericht op het “goed genoeg” zijn.

Gecompliceerde prijs

Je kunt kiezen om een eenjarige licentie voor een apparaat te kopen. De dekking van een Android of iOS-apparaat is relatief goedkoop voor $19,50, maar Windows- en Mac-licenties zijn duurder voor een jaarlijkse prijs van $65, of het equivalent van $5,42 per maand. Privé-internettoegang kost nu $3,33 (per maand op het jaarplan, waardoor je verzekerd bent van dekking voor vijf apparaten.

De dienst lijkt dan redelijk geprijsd. En als je in de verleiding komt om het te proberen, kies voor een zeven dagen durende gratis trial zonder betalingsgegevens.

Het bedrijf legt uit dat het geen browsegeschiedenis vastlegt en zegt dat ze geen gegevens opslaan of de websites monitoren waarmee je verbinding maakt wanneer je hun VPN-service gebruikt.

Klinkt goed, totdat je alle SecureLine sessielogging hebt gelezen: Ze slaan een tijdstempel en IP-adres op wanneer je verbinding maakt en verbreekt met hun VPN-service, de hoeveelheid verzonden gegevens (up- en download) tijdens de sessie, samen met het IP-adres van de individuele VPN-server die je gebruikt.

Dit is mogelijk niet belangrijk als je VPN gebruikt om YouTube-video’s in de Verenigde Staten te bekijken, of als een veiligere manier om toegang te krijgen tot je mails via openbare Wi-Fi. Maar als je torrent downloadt of iets anders doet waar iemand zich misschien registreert en je IP-adres onderzoekt, kan het hen in staat stellen om deze acties opnieuw te verbinden met je Avast-account.

Toepassingen

Avast weet wat het doet met de beveiligingssoftware en de Windowsclient is een van de meest verfijnde en professionele die er zijn. De installatie is snel en probleemloos.

De Windows-clientinterface is duidelijk ontworpen voor de VPN-nieuwelingen. Een pijl vestigt de aandacht op de knop “Connect” en eenvoudige bijschriften leggen uit wat elke functie doet.

De client geeft de meldingen weer zodat je weet wanneer hij is aangesloten, verbonden of ontkoppeld. We zien het graag, want gebruikers moeten weten wanneer ze beschermd zijn of niet, maar er is een vervelend probleem. De client gebruikt zijn eigen notificatiesysteem in plaats van de native Windows desktop methode, en zijn pop-ups leggen de focus van het venster vast.

De lijst met kenmerken is in het algemeen prima, maar er zijn enkele problemen. Met de locatiekiezer kunt je bijvoorbeeld servers filteren op continent en P2P en streaming geoptimaliseerde locaties weergeven, maar er is geen aanwijzing van de serverbelasting of pingtijd om je te helpen de beste keuze te maken. Ook is er geen voorkeurssysteem om het proces van herverbinding met veelgebruikte servers te versnellen.

Het is een gelijkaardig verhaal met instellingen. Er is geen mogelijkheid om het protocol te wijzigen of aan te passen (het is uitsluitend OpenVPN), geen kill-switches, geen DNS-opties, weinig meer dan de mogelijkheid om verbinding te maken bij het opstarten van het systeem.

Zelfs het SecureLine taakbalkpictogram heeft maar een eenvoudige rechtsklikinterface. Veel clients zullen je toestaan om een plaats direct uit het snelmenu te kiezen, maar hier, als je niet de standaard server wilt kiezen, moet je de volledige client openen en klikken, klikken, klikken om de plaats te vinden die je nodig hebt.

Prestaties van Avast SecureLine

Avast SecureLine levert geen OpenVPN-configuratiebestanden, wat betekent dat er geen gebruikelijke geautomatiseerde prestatietests uitgevoerd kunnen worden. In plaats daarvan moet je teruggegaan naar een handmatige aanpak, waarbij je verbinding maakt met verschillende servers via apps en gebruik moet maken van SpeedTest. Net, Fast.com en andere websites om hun snelheid te testen.

De UK download snelheid is consistent hoog met 50-60 Mbps op een 75 Mbps testlijn. Door te gaan naar naburige Europese landen waar je hoge prestaties zou verwachten – Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden – behaal je dezelfde resultaten.

De iets verder weg gelegen plaatsen vertoonden bij testen een of twee problemen, zo gaf Polen iets terug van twaalf tot 31 Mbps. Het is langzamer en minder consistent dan je zou verwachten, hoewel het nog steeds bruikbaar is voor de meeste taken.

De Amerikaanse snelheden zijn redelijk met een gemiddelde van 54 Mbps aan de oostkust, met 35 Mbps in het westen.

De lange afstand geeft verschillende resultaten, waarbij Australië je een solide 25-40 Mbps geeft, terwijl Maleisië lijdt aan een lethargische 1,8-3,6 Mbps.

Over het algemeen biedt Avast SecureLine bovengemiddelde snelheden op de meeste servers, op enkele uitzonderingen na. Als je gewoon een paar servers moet gebruiken op enkele veelgebruikte locaties (Londen, New York), dan komt het waarschijnlijk wel goed; als je verder weg zoekt, voer dan eerst je snelheidstesten uit voordat je koopt.

Netflix

De Windowsclient van Avast SecureLine biedt alleen maar vier servers die zeggen “geoptimaliseerd voor streaming”: een in het Verenigd Koninkrijk en drie in de VS (New York, Miami en, blijkbaar, Gotham City – wat misschien wel de definitie van een virtuele server is). Zou dit genoeg zijn om je toegang te geven tot geo-geblokkeerde inhoud. Bij testen werd begonnen om alleen in de Verenigde Staten toegang te krijgen tot YouTubecontent en de resultaten waren een verrassing. Je kunt YouTube niet ontgrendelen. De toegang tot BBC iPlayer via de “Wonderland, UK” server van SecureLine bleek ook geen succes. De site heeft het VPN gedetecteerd en heeft het standaard waarschuwingsbericht “content is not available in your location” weergegeven.

Maar wat wel positief bleek is dat je via een New Yorkse server de inhoud van Netflix zonder problemen kunt bekijken.

Netflix blokkeert voortdurend nieuwe IP’s en dit kan op elk moment veranderen, maar Avast SecureLine maakt het in ieder geval op dit moment gemakkelijk om content te streamen, waar je ook bent.

Klantenondersteuning

De Avast-ondersteuningswebsite is een enorme bron van informatie bij installatie-, gebruiks- en probleemoplossing voor Avastproducten. Helaas zijn het voor het overgrote deel andere Avastproducten dan VPN. De SecureLine sectie is waarschijnlijk de meest basale VPN-kennisbank die je gezien hebt.

Op de hoofdpagina staan maar 15 artikelen, ingedeeld in drie rubrieken (basisgebruik, abonnement en aankoop, technische uitgaven) en veel daarvan gaan over iets anders dan VPN. (het aanmaken van een Avast-account, GDPR-compliance, twee artikelen over productactivatie, twee artikelen over het annuleren van automatische verlenging.) Bij het wat dieper graven vind je een Secureline FAQ.Dit heeft meer belangrijke onderwerpen, maar er zijn weinig details en niets wat vergelijkbaar is met gespecialiseerde VPN-aanbieders zoals ExpressVPN. Als je niet direct online hulp kunt vinden, kun je proberen een vraag te plaatsen in de SecureLine sectie van het Avast-ondersteuningsforum. Dit is niet bijzonder uitdagend, maar het heeft wel enig nut. Als je nog steeds in de problemen zit, kun je altijd direct contact opnemen met Avast ondersteuning. Er is geen live chat, alleen een webformulier en een disclaimer dat “Avast support meestal binnen twee werkdagen reageert” die je niet veel vertrouwen zullen bieden. Maar het is beschikbaar als je het nodig hebt

Conclusie

Gemakkelijk te gebruiken en met bovengemiddelde prestaties kan Avast SecureLine een slimme VPN-keuze zijn voor een enkele computer, vooral met een betaalbare mobiele licentie. Maar pas op: er zijn bijna geen functies, het inflexibele licentiesysteem werkt niet voor iedereen en je kunt SecureLine niet als snelkoppeling op je router instellen.

Verwante artikelen