De beste VPN routers: onze top-5

Wireless technology devices isometric poster with laptop printer smartphone router and wifi internet connection symbol vector illustration

VPN routers zijn standalone apparaten met een processor die alle nodige VPN-functies zelf uitvoeren. Daarnaast kunnen vpn routers meerdere beveiligingsfuncties uitvoeren. Sommige van die beveiligingsfuncties zijn onder andere de toegangscontrole, encryptie, authenticatie en firewalls. In het begin van de jaren 2000 waren vpn routers sneller en betrouwbaarder dan hun softwarematige tegenhangers. Naarmate de tijd vorderde, namen de verwerkingssnelheden echter toe en konden computers beginnen met multitasking.

Op het gebied van hardware- versus software VPN’s betekende de verbeterde mogelijkheden dat software VPN’s konden worden uitgevoerd op een computer die nog steeds elk gewenst aantal applicaties draaide. Maar toch is het belang van vpn routers niet te onderschatten. VPN-routers zijn een vorm van hardware VPN. Stel, er is een kantoor op afstand met meerdere medewerkers die een VPN-verbinding nodig hebben.

Als elke medewerker een eigen VPN-sessie had via de VPN-service van de organisatie, zouden de bedrijfskosten gaan oplopen. Als het kantoor echter VPN routers gebruikt, dan zou al het verkeer via de routers naar een enkele VPN-verbinding kunnen gaan.

In dit artikel bespreken we de eigenschappen van de beste vpn routers die je kunt gebruiken.

Asus RT-AX88U VPN Router

De eerste indruk

Asus levert een van de eerste WLAN-routers met Wifi 6 (11ax) met de Asus RT-AC88U. Het eerste wat opvalt is het ontwerp. Het is duidelijk dat dit vooral wijst naar de doelgroep van gamers. De vier antennes zijn een onderscheidend kenmerk voor WLNA met 4X4 MIMO.

Investeren in de toekomst

Aangezien tot nu toe alleen enkele notebooks en smartphones de nieuwe WLAN-standaard ondersteunen, is deze functie voor veel mensen een investering in de toekomst.

Maar deze vp routers en tegelijk game-router bieden vandaag de dag al tastbare voordelen:

 • Bijvoorbeeld acht Gigabit Ethernet-aansluitingen, waarvan er twee kunnen worden gebundeld via linkaggregatie (802.3ad).
 • De Game Boost-functie, die voorrang geeft aan gegevenspakketten van en naar spelcomputers via adaptieve QoS.
 • LAN Boost, waarachter de gaming VPN WTFast schuilgaat, die snelle directe verbindingen met gameservers tot stand brengt.
 • De RT-AX88U bevat ook de netwerkgebaseerde AI-bescherming voor virussen, die Asus samen met Trend Micro heeft ontwikkeld.

De werking

Met een druk op de knop kunnen alle Leds en de WLAN-functie worden uitgeschakeld. De twee USB 3.1-aansluitingen kunnen worden gebruikt voor NAS- en printeruitgang, waarbij toegang op afstand via het internet ook mogelijk is met de AI Cloud-functie. De router ondersteunt zelfs het Time Machine-backupprotocol van Apple.

Zoals gebruikelijk bij vpn routers moet een DSL- of kabelmodem extern worden aangesloten. Een LTE-stick kan ook worden opgezet als noodoplossing. De Asus RT-AC88U toont fatsoenlijke, maar niet recordbrekende datasnelheden in de 2,4 GHz-band. Bij vijf GHz was de snelheid in beide richtingen vrij hoog.

Enkele technische kenmerken

 • 2,4 GHz Download (Wifi 4 / 11n): max. 425 Mbit/s 2,4 GHz
 • upload (Wifi 4 / 11n): max. 395 Mbit/s vijf GHz
 • download (Wifi 5 / 11ac): max. 914 Mbit/s 5 GHz
 • upload (Wifi 5 / 11ac): max. 948 Mbit/s
 • stroomverbruik: 8,7 Watt

Conclusie

De Asus RT-AC88U is een sterke vpn router vooral voor gamers die nu voorzieningen willen treffen voor Wifi toekomst. Maar hij biedt ondertussen ook goede prestaties en uitgebreide functies naast het gamen.

De Asus ROG Rapture GT-AC5300

De eerste indruk

De Asus ROG Rapture GT-AC5300 levert snelle prestaties, een uitstekend Wifi-bereik en bevat veel unieke functies, ook voor gamers. De routers heeft een ingebouwde levenslange bescherming tegen online bedreigingen, heeft acht Gigabit LAN-poorten en kan twee daarvan combineren tot een snelle verbinding.

De werking van deze krachtige hardware

De Asus ROG Rapture GT-AC5300 heeft een groot vierkant ontwerp en acht antennes. Het is een tri-ban router met twee 5-gigahertz banden, elk met een topsnelheid van 2167 Mbps. Een derde 2.4 GHz-band bereikt een topsnelheid van 1000 Mbps. De router ondersteunt ook MU-MIMO, waardoor het mogelijk is om apparaten op meerdere Wi-Fi niveaus te ondersteunen zonder deze te vertragen.

Enkele technische kenmerken

 • Dual-WAN: Je kunt een van de LAN-poorten veranderen in een tweede WAN-poort om twee breedbandverbindingen tegelijkertijd te hosten.
 • Je ook de combinatie maken tot een enkele 2 Gbps-verbinding, een handige functie als je een server hebt die dit ook ondersteunt.
 • Gratis levenslange ingebouwde bescherming: De router werkt met TrendMicro om het hele netwerk te beschermen tegen online bedreigingen.
 • Geavanceerde netwerkbewaking en Quality of Service (QoS, ook wel Quality of Control genoemd) functies: Je kunt het verkeer in realtime monitoren en QoS instellen om de internetdiensten te prioriteren bij individuele clients in het netwerk.
 • Geavanceerde USB-gebaseerde functies: Je kunt de USB-poort gebruiken voor het hosten van opslagapparaten of andere randapparatuur, waaronder een mobiele dongle.

Conclusie

Als je vaak spelletjes speelt en je kunt het je veroorloven, dan is de Asus ROG Rapture GT-AC5300 een van de beste vpn router die je kunt krijgen. Snelle en veilige verbindingen zijn 100 procent gegarandeerd als je de router op de juiste manier bedient.

LinksysWRT3200ACM

De eerste indruk

De WRT3200ACM straalt een zeker professioneel gevoel uit. De Linksys-router valt op door de blauw-zwarte optiek die bekend is van de WRT-productreeks. De router is ontworpen van zeer robuust uitziende, matte harde kunststof, die voorzien zijn van veel ventilatiekanalen.

Enkele technische kenmerken

 • De vpn routers van Linksys zijn veel groter en krachtiger dan de populaire WT54GL.
 • De router heeft zijn krachtige uitstraling ook te danken aan de vier afneembare WLAN-antennes, die er vrij indrukwekkend uitzien.
 • Linksys heeft alle hardware die ze konden vinden in de WRT3200ACM ingebouwd. Linksys gebruikt hierbij een 1.8GHz DualCore, die gecombineerd wordt met 512 MB RAM.
 • Daarnaast is er Dual Band WLAN met MU-MIMO- en Tri-Stream 160-technologie, die een WLAN-prestatie tot 2,6 Gbit/s moet leveren.
 • Maar de aansluitingen van de WRT3200ACM zijn ook netjes. Op de achterkant vinden we een USB 3.0-poort, een eSata/USB 2.0-combipoort en vier GBit LAN-poorten en een WAN-poort.
 • Op de voorkant zitten de gebruikelijke (elf) status-LED’s, die wit of oranje kunnen zijn.

Conclusie

De Linksys WRT3200ACM is een krachtige high end WLAN-router die ook zonder OpenWTR een mooi figuur slaat. Ook de prestaties in de 5GHz en 2.4GHz band zijn sterk. Ook zonder de Tri-Stream staat de Linksys WRT3200ACM als het gaat om prestaties aan de top. Ook als je een hobbyist bent die wil experimenteren met zaken als OpenWRT, dan is de WRT3200ACM een iets duurder maar geweldig apparaat.

De Tp-Link Archer C2300

De eerste indruk

De kleine, lichtgewicht TP-Link Archer C2300 heeft veel eigenschappen en een goede vijf GHz dekking. Over het geheel genomen is de Archer C2300 het proberen waard als je geen tientallen apparaten op je netwerk hebt. Het enige probleem dat de dekking op 2.4 GHz een beetje beperkt is. Er is een kans dat je in bepaalde gebieden van een middelgrote of grote woning dode zones of een vertraging kunt ervaren als je op meerdere apparaten tegelijk speelt of streamt.

Enkele technische kenmerken

 • Het apparaat is klein, licht van gewicht, meestal zwart met een paar LED’s en heeft een 3×3 afneembare antenne-array.
 • Het heeft zelfs muurbeugels als je ze nodig hebt. Het heeft ook veel ventilatie, dus zorg ervoor dat je het niet afdekt of het kan oververhit raken.
 • De Archer C2300 heeft standaard één gigabit WAN-poort en vier gigabit LAN-poorten, maar bevat ook een bonus. Je kunt twee gigabit LAN-poorten combineren om een supersnelle twee gigabit bekabelde verbinding te maken met behulp van de link-aggregatiefunctie. Let er wel op dat het aangesloten apparaat ook in staat moet zijn om link-aggregatie te gebruiken. Kleine extra’s als deze zijn altijd leuk in een minder dure router en de Archer C2300 heeft veel te bieden, waaronder een USB 3.0-poort en een USB 2.0-poort.
 • TP-Link’s HomeCare geeft je extra veiligheid voor je netwerk, inclusief ouderlijk toezicht, netwerkprioritering en antivirus – alles gratis.

Besluit

TP-Link doet het geweldig om de gebruikerservaring met hun routers aangenaam te maken. De Archer C2300 is niet anders. Iedereen kan deze router eenvoudig instellen en snel het menu verkennen zo veel, of zo weinig, als hij of zij wil. Wat de prestaties betreft, krijg je een geweldige dekking op 5 GHz en veel functies om je netwerk aan te passen.

Asus ROG Rapture GT-AX11000

De eerste indruk

Asus heeft de GT-AX11000 zit vol met functies en netwerktechnologie, waaronder Wifi-6 en 2,5 Gbyte LAN. De snelle nieuwe WLAN-standaard Wifi-6 neemt snelheid op. Met acht antennes, drie WLAN-banden, zes LAN-poorten, quad-core CPU, talrijke functies, Trend Micro Security en een gewicht van 1,7 kg is de Asus GT-AX11000 een sterke vpn router voor snelle gamers.

Enkele technische gegevens

 • Om de snelle radiosnelheid in het LAN zinvol te maken, beschikt de router over een Ethernet-poort met een snelheid van 2,5 GBit/s.
 • Op deze poort moet een PC of NAS met een overeenkomstige snelle netwerkkaart worden aangesloten. De overige LAN-poorten leveren tot 1 GBit/s, zodat de Asus AX11000 op dezelfde manier is uitgerust als de AVM Fritbox 6660 Kabel.
 • Maar terwijl de 2,5 Gbps LAN-poort van de AVM 6660 overeenkomt met zijn 2400 Mbps WLAN, zou de veel snellere Asus AX11000 eigenlijk een 5 of zelfs 10 Gbps LAN-poort nodig hebben om de geaggregeerde 11ax snelheid van 2x 4800 Mbps met alle pieken in het LAN over te brengen zonder te remmen.
 • Een tweede, derde, vierde 2,5 of 5 of 10 gigabit poort direct op de Asus AX11000 zou mooi zijn. Dan kun je bijvoorbeeld twee 10 gig NAS-geheugens en twee 10 gig Toren-PC’s tegelijk in de Wifi 6 draadloze cellen brengen, zonder dat er een externe schakelaar achter zit.

Besluit

De Asus ROG Rapture GT-AX11000 is een echt Wifi 6-monster dat enorme snelheidsreserves biedt met 2x 4800 MBit/s in twee 5 GHz-banden. De rest van de functionaliteit, van gamingoptimalisaties tot beveiligingsfuncties zoals WPA3 en Trend Micro Security Service, is ook echt indrukwekkend. Een punt van kritiek is de ontbrekende modem en het relatief hoge prijspunt.Als je een echt Wifi 6 mesh systeem wilt bouwen met verschillende Asus AX11000 routers, zul je waarschijnlijk niet veel alternatieven vinden op dit moment. Dit zal echter duur zijn en is nogal overdreven voor onze oren. Bovendien heeft Asus met de ZenWiFi XT8, die binnenkort beschikbaar zou moeten zijn, al een vormvaste Wifi-6 gaasrepeateroplossing in de pijplijn.

Verwante artikelen